Oplossing/techniek

Plastic Recycling Amsterdam ontvangt plastic afval van uiteenlopende partijen zoals afvalverwerkers en gemeenten. We maken gebruik van de techniek Magnetische Dichtheid Scheiding om dit afval te verwerken.

Dat doen we zo:

  • We wassen het plastic en vermalen het tot kleine stukjes (ook wel flakes genoemd)
  • Deze stukjes belanden in de MDS waarin in een magnetische vloeistof zit
  • Met een magneet wordt in de magnetische vloeistof een dichtheid gradiënt veld gecreëerd. Hierdoor ontstaat er op verschillende hoogtes in de MDS een andere dichtheid
  • Door een stroming vloeien de deeltje door dit dichtheidsveld
  • Elke plasticsoort heeft zijn eigen dichtheid en zinkt of drijft hierdoor naar een bepaald niveau
  • Aan het einde van het bad stromen de flakes van elk plastic type in verschillende compartimenten
  • De stukjes plastic zijn nu verdeeld in verschillende plasticsoorten met een zuiverheid tot wel meer dan 99%

Deze techniek is de afgelopen 1,5 jaar succesvol en commercieel op 100% schaalgrootte toegepast op verschillende stromen voor uiteenlopende klanten in een fabriek in Nederland. De plastic deeltjes komen hier wel als gewassen flakes rechtstreeks binnen vanuit bedrijven. Plastic Recycling Amsterdam daarentegen werkt voornamelijk met plastic afvalmixes in oorspronkelijke staat. We verzorgen hiervan dus ook de inname, schoonmaak en vermaling tot flakes voor de MDS.

Doordat we alle stappen (van het openen van de plastic afvalzak tot het ontwikkelen van een hoogwaardig eindproduct) in één fabriek uitvoeren, besparen we flink op zowel transportkosten als CO2-uitstoot. Ook ligt de uitval – het percentage plastic afval dat na verwerking alsnog ongeschikt blijkt voor hergebruik – een stuk lager dan in de gangbare recyclingprocessen. Het eindproduct is van dusdanige kwaliteit en zuiverheid dat het als virgin (nieuw) plastic kan vervangen en er dus minder nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden.

 

Umincorp Process

Het proces in beeld

 

Minder CO2 uitstoot
Het proces is kosten efficiënt
Hogere productzuiverheid van het gerecyclede plastic
Veel minder uitval (afval) dan de 40% in het huidige proces