Amsterdam Port Plastic Hub breidt zich verder uit met komst nieuwe fabriek

14 december 2018

Amsterdam Port Plastic Hub breidt zich verder uit met komst nieuwe fabriek

Met de bouw van een nieuwe fabriek om plastic te recyclen breidt de circulaire plastic hub in de Amsterdamse haven zich uit. Plastic Recycling Amsterdam (PRA), een samenwerking tussen Umincorp en Milieu Service Nederland, is deze week gestart met de bouw van een fabriek. Deze modulair uit te breiden fabriek gaat in eerste instantie jaarlijks 17.000 ton plastics verwerken en geschikt maken voor hergebruik.

In de fabriek worden de ingezamelde plastics eerst gewassen, versnipperd en vervolgens door een magnetisch bad geleid. Met behulp van ‘Magnetic Density Separation’ (MDS) technologie kunnen de plastics worden gescheiden met 99% zuiverheid, doordat verschillende plastics een verschillend gewicht hebben. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld aan de TU in Delft. De gesorteerde plastics kunnen vervolgens worden opgewerkt tot volwaardige nieuwe verpakkingsmaterialen. Ten opzichte van traditionele plastics worden met dit circulaire proces 90% CO2 en 75% aan kosten in de keten bespaard. Deze technologie vormt dan ook een doorbraak in het duurzame hergebruik van plastics. Om die reden maakte Ingka, moederbedrijf van Ikea, deze week bekend dat zij in Umincorp investeert.

Amsterdamse haven ideale plek voor vestiging PRA
Jaap Vandehoek, CEO Umincorp: “De Amsterdamse haven is door de al aanwezige grootschalige inzameling van plastics en de groei van de Metropoolregio Amsterdam in de komende jaren, de ideale plek voor PRA om zich te vestigen. We zijn vastberaden om met onze unieke MDS-technologie het verschil te maken in de kunststofrecycling.”

Circulaire plastic hub breidt zich uit
Roon van Maanen, Director Circular & Renewable Industry bij Port of Amsterdam: “Port of Amsterdam is bijzonder trots op de vestiging van PRA. Recyclebare plastics worden met de innovatieve MDS-technologie door PRA omgezet in grondstoffen voor nieuwe plastics, niet-recyclebare plastics worden door Integrated Green Energy Solutions Amsterdam, dat ook in onze haven is gevestigd, omgezet in transportbrandstof. Daarmee worden oplossingen voor gebruikte plastics geboden en vormt Port of Amsterdam een echte circulaire plastic hub.”

Over Umincorp
Umincorp is opgericht in 2012 om sorteertechnologie te ontwikkelen, gebaseerd op de unieke en gepatenteerde Magnetic Density Separation technologie.
Voor meer informatie ga naar: www.umincorp.nl.

Over Milieu Service Nederland
Milieu Service Nederland organiseert het afvalmanagement voor klanten door heel Nederland. Het uitgangspunt daarbij is het bieden van een uitstekende dienstverlening, waarbij kostenbesparing, duurzaamheid en goede service voorop staan. Dit wordt bereikt door de verschillende afvalstromen die vrijkomen zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen en af te voeren. Milieu Service Nederland is in staat om alle afvalstromen in te zamelen en adviseert organisaties juist en duidelijk over de beste en milieuvriendelijkste manieren om met hun afval om te gaan. Kijk voor meer informatie op www.milieuservicenederland.nl.

Over Port of Amsterdam
De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2017 circa 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 81 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 69.779 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 32.461 mensen in Amsterdam. Port of Amsterdam heeft de ambitie om op duurzame en innovatieve wijze waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. De onderneming stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht. Als Port of partnerships werkt Port of Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, stad en regio. Voor meer informatie ga naar: www.portofamsterdam.com.

Nieuwsoverzicht
Minder CO2 uitstoot
Het proces is kosten efficiënt
Hogere productzuiverheid van het gerecyclede plastic
Veel minder uitval (afval) dan de 40% in het huidige proces